Rodzinny Ogród Działkowy "Nadzieja"


poniedziałek, 23 marca 2023 r.

PORADA - KIEDY SIEJEMY WARZYWA I ZIOŁA JEDNOROCZNE

Kiedy w marcu pojawi się pierwszy ciepły i słoneczny dzień natychmiast budzi się w nas zapał do prac w ogrodzie. Czujemy tą wiosenną energię w powietrzu i chcielibyśmy już posadzić nasze ulubione warzywa i zioła aby jak najszybciej cieszyć się własnymi plonami.Jednak musimy do sprawy podejść na “chłodno” i sprawdzić w jakim terminie należy wysiewać poszczególne rośliny. Zbyt wczesne wysiewy w zimną ziemię bardzo często kończą się marnymi wschodami lub gniciem nasion.


Zaczynamy więc od warzyw, które są najbardziej odporne na zimno. Musimy przecież liczyć się z tym że nawet w kwietniu będą zdarzały się przymrozki a nawet opady śniegu. W końcu kwiecień plecień wciąż przeplata, trochę zimy trochę lata.
- pietruszka - od marca do maja - wysiew wprost do gruntu. Pilnujemy odpowiedniej wilgotności podłoża aby nie wyschło zbyt mocno w czasie kiełkowania i wschodów.
- por - od marca do kwietnia - przygotowujemy rozsadę w domu. W drugiej połowie kwietnia możemy już wysadzać w gruncie.
- seler - teraz ostatni dzwonek. Przygotowujemy rozsadę już od pierwszych tygodni marca. Do gruntu wysadzamy pod koniec kwietnia.
- groch - wprost do gruntu wysiewamy w marcu.
- szpinak - od marca do kwietnia i w sierpniu wysiewamy wprost do gruntu.
- rukola - od marca do maja i od września do października wysiew wprost do gruntu.
- burak liściowy - wysiew wprost do gruntu od końca marca do lipca
- marchew - od kwietnia przez cały maj wysiewamy wprost do gruntu
- kapusty - w połowie kwietnia rozpoczynamy wysiew na rozsadę.
- jarmuż - na początku kwietnia wysiewamy na rozsadę a później wysadzamy ją do gruntu w maju i czerwcu.
- brokuł - co dwa tygodnie wysiewamy po kilka nasiona na rozsadę którą możemy wysadzać do gruntu od połowy maja do połowy lipca.
- rzodkiewka - wprost do gruntu od kwietnia do sierpnia.

Następnie możemy zająć się warzywami wrażliwymi na mróz. Ostatnie lata pokazały że w Polsce północno-wschodniej przymrozki i niskie temperatury występują nawet do ostatnich dni maja. W przypadku poniższych warzyw nie spieszymy się zatem z wysadzaniem do gruntu.
- papryka - na początku kwietnia rozpoczynamy wysiew na rozsadę. Na miejsce stałe wysadzamy w pod koniec maja.
- pomidor - na początku kwietnia rozpoczynamy przygotowanie rozsady, w miarę wzrostu przesadzamy do większych doniczek. Na miejsce stałe wysadzamy dopiero po 15 maja o ile nie ma zapowiadanych mrozów.
- burak ćwikłowy - w maju wysiew wprost do gruntu.
- ogórek - przygotowujemy rozsadę dopiero w drugiej dekadzie maja, lub wysiewamy wprost do gruntu w połowie maja. Na miejsce stałe wysadzamy rozsadę na początku czerwca.
- patison - na rozsadę wysiewamy na początku maja, na miejsce stałe na początku czerwca.
- dynia - na koniec kwietnia przystępujemy do zrobienia rozsady a pod koniec maja wysadzamy ją do gruntu.
- kukurydza - na przełomie kwietnia/maja wysiew wprost do gruntu.
- sałata - do gruntu lub na rozsadę od kwietnia do lipca.
- fasola i fasola szparagowa - od połowy maja wprost do gruntu lub na rozsadę (bardziej zalecane)

Zioła jednoroczne:
- bazylia - wysiew na rozsadę w połowie maja - wyjątkowo ciepłolubna roślina.
- cząber - od początku kwietnia wysiew do doniczek lub w gruncie.
- kolendra - od początku kwietnia wysiew do gruntu lub do doniczek.
- majeranek - w połowie maja wysiew na rozsadę.
- rumianek - kwiecień - maj wysiew wprost do gruntu.
- koper - w maju wprost do gruntu.

Przy produkcji własnej rozsady w domu pamiętajmy o ustawieniu jej w miejscu, które jest nasłonecznione przez największą część dnia.

Filip Roman
instruktor ds ogrodniczych

Powyższe zgodnie z informacją prezentowaną przez PZD